Alva mejd in Šumadija

Bez autora
Jan 19 2011

Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima registrovanu industrijsku proizvodnju alve. Tradicionalnu arapsku poslasticu proizvodi firma "Alvasari", čiji je vlasnik Odeh Salam iz Palestine u Srbiju došao pre skoro 30 godina. Kompanija je postala lider u proizvodnji i prodaji tahan alve. Uskoro će iz srca Šumadije, na tržište Evrope i arapskog sveta krenuti prvi kontingent robe sa oznakom "proizvedeno u Srbiji". Odeh Salam je iz rodnog Nablusa u Beograd stigao 1982. godine, na studije elektrotehnike. Završio ih je u roku, ali kako u to vreme nije bilo posla, odlučio je da se okuša u privatnom biznisu. O povratku u Palestinu nije razmišljao.

Alva mejd in ŠumadijaSrbija jedina u regionu ima registrovanu industrijsku proizvodnju alve, a arapsku poslasticu proizvodi firma čiji je vlasnik iz Palestine došao pre skoro 30 godina.

Uskoro će iz srca Šumadije, na tržište Evrope i arapskog sveta krenuti prvi kontingent robe sa oznakom "proizvedeno u Srbiji".

Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima registrovanu industrijsku proizvodnju alve. Tradicionalnu arapsku poslasticu proizvodi firma "Alvasari", čiji je vlasnik Odeh Salam iz Palestine u Srbiju došao pre skoro 30 godina.

Kompanija je postala lider u proizvodnji i prodaji tahan alve. Uskoro će iz srca Šumadije, na tržište Evrope i arapskog sveta krenuti prvi kontingent robe sa oznakom "proizvedeno u Srbiji".

Odeh Salam je iz rodnog Nablusa u Beograd stigao 1982. godine, na studije elektrotehnike. Završio ih je u roku, ali kako u to vreme nije bilo posla, odlučio je da se okuša u privatnom biznisu. O povratku u Palestinu nije razmišljao.

"Sa našim diplomama ni ljudi iz Srbije nisu mogli da dobiju posao, a kamoli mi stranci. Počeli su ratovi, vladala je nezaposlenost. Najpre sam počeo da se bavim uvozom robe iz mojih krajeva - suvog grožđa,  pistaća, narandži. Onda sam prikupio nešto novca, nabavio opremu i počeo da proizvodim alvu, koje kod vas nije bilo", kaže Salam.

U selu Banja, kod Aranđelovca, Odeh pokreće prvu industrijsku proizvodnju tahan alve, tradicionalne palestinske poslastice.

Susam, osnovni sastojak alve, kompanija uvozi direktno iz Palestine. Nabavljena je i najsavremenija linija za preradu susama, vredna 60 hiljada evra.

Menadžer prodaje Dejan Nikolić kaže da se firma dobijanjem neophodnih sertifikata kvalifikovala za izvoz na tržišta Evropske unije i Bliskog istoka.

"Namera mi je", kaže Odeh Salam, "da se tahan alva proizvedena u Srbiji uskoro nađe i na tržištu Palestine, Turske i drugih zemalja".

Plasmanom robe na inostrana tržišta, u kompaniji "Alvasari" planiraju i otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje mladih stručnjaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik